Ladda ner föreningens stadgar här: Stadgar-RBS-2014-11-02.pdf
Ladda ner föreningens Informationsskift här: Informationsskrift-RBS-2020.pdf
Här kan du ladda ner dokument gällande områdets garageportar:
Våra garage (PDF)
Smörjinstruktion (PDF)
Värmedistributionen i radhuset sker från grovköket. För korrekt funktion gäller följande inställningar:
Hur man finner de olika ventilerna framgår av schemat över systemet (bör vara fastsatt på insidan av skåpdörren). Vattentemperaturen på inkommande och utgående värme kan avläsas på termometrarna.
Tänk på att värmesystemet i radhuset har automatisk påfyllning av vatten från värmeväxlarcentralen. Vid arbete på värmesystemet i ett radhus, med behov av att tömma systemet på vatten, måste både in och utgående ventil stängas.
Samtliga radiatorer i radhusen skall vara försedda med termostatventiler (dock kan någon radiator ha kvar sin ursprungliga ventil på grund av att utrymmet inte räcker till för att montera termostatventilen).
För att den gjorda intrimningen av värmesystemet skall ge korrekt temperatur i alla hus bör termostatventilerna vara inställda för en temperatur på 20 grader C. För korrekt funktion skall ventilen vara injusterad så att, med huven borttagen, skalan skall visa 15 då tappen hålls intryckt.
Låt inte cirkulationspumpen stå stilla under längre tid då den kan fastna på grund av avlagringar från vattnet. Om pumpen börjar låta illa och/eller känns väldigt varm kan det vara ett tecken på att det är dags att byta pump. Vid byte av pump se till att den nya pumpen inte har eller ställs in på högre kapacitet än den gamla – detta för att undvika obalans i värmesystemet (det kan bli svalt i de hus som ligger efter på värmeslingan).
Om vissa radiatorer inte blir varma kan det bero på luft i systemet. Lufta radiatorerna!
OBS! Vid luftning av radiatorer är det lämpligt att radiatorns termostatventil är stängd (inskruvad så långt det går) under själva luftningen för att vattenströmningen genom radiatorn skall bli så låg som möjligt och ge den instängda luften en chans att nå luftningsventilen. Även cirkulationspumpen kan vara lämplig att ha avstängd under luftningen.
Den så kallade Värmegruppen har sedan stämman 2014 analyserat behovet av en modernisering, alternativt uppgradering, av föreningens system för distribution av värme och varmvatten.
Utredningar inkl budgetofferter har beställts av Mälarenergi, som har gjort dessa utan kostnad för föreningen. Utredningarna omfattade typ av systemlösning och förutsättningarna för införande av individuell mätning med debitering i resp hus.
Här kan du ladda hem rapporten: Rapport-från-värmegruppen-till-styrlesen
Värmekulvertar och rörsystem i våra krypgrunder är över 50 år gamla. Ingen vet exakt hur längre de håller men enligt Svensk fjärrvärme och Mälarenergi räknar de med en livslängd på ca 40-60år vilket innebär att vårt system närmar sig slutet.
Praxis är dock att inte byta ut rör och kulvertar förrän de drabbats av flera läckage under en sammanhållen period. Då RBS värmesystem inte drabbats av några upprepade läckage i kulvertar under senare år innebär det att vi bör avvakta med utbytet en tid. Vi måste dock vara förberedda på att det handlar om ett stort projekt som beräknas kosta strax under 40 miljoner kronor och ta uppskattningsvis 3-4 år att genomföra.
Samfällighetens värmedistribution sker idag via ett s.k. sekundärsystem där samtliga hushåll får sin värme och tappvarmvatten från en gemensam värmeväxlare. Värmegruppen har undersökt alternativa lösningar som bl.a. innebär att varje hushåll förses med en egen värmeväxlare. Dessa lösningar är dock betydligt dyrare än dagens sekundärsystem och innebär omfattande ingrepp i varje hushåll, varför värmegruppen rekommenderar att RBS fortsätter med sekundärsystem även fortsättningsvis.
Frågan kring individuell mätning och debitering (IMD) av värme och tappvarmvatten har diskuterats i samband med tidigare utredningar av samfällighetens värmesystem och den aktualiserades på nytt i och med motionen som sändes in av Satu Andersson inför årsstämman 2014.
Värmegruppen har sedan våren 2015 fördjupat sig i frågan. Syftet med IMD av värme och tappvarmvatten är att öka medvetenheten hos de boende om sin energianvändning och ge dem möjligheten att spara energi och pengar.
Värmegruppens slutsats, som vilar på information från Boverket, Mälarenergi och egna beräkningar, är att det inte vore lämpligt att införa IMD i vår samfällighet. Tekniken är inte kostnadseffektiv dvs. investeringen betalar inte igen sig under anläggningens livstid. Dessutom öppnar IMD upp risken för nya konflikter kring orättvisor m.m
Respektive radhus ventileras separat via en frånluftsfläkt placerad på taket.Frånluftsfläkten skall gå kontinuerligt varvid luftutbytet i radhuset då följer de normer som gällde då radhuset byggdes, ca en halv luftomsättning per timma.
Utsugningsventilerna i badrum, toalett nere etc. är från begynnelsen injusterade för rätt luftmängd från respektive utrymme och skall inte ändras. Stopp av frånluftsfläkt eller stängning av utsugningsventiler kan medföra fuktskador på radhuset.
Se informationsskriften under rubriken Föreningens service.
Bilder på trappställningen:
bilder-trappstllning.pdf